sâmbătă, 8 octombrie 2011

PNȚCD la 85 de ani - o lecție de istorie

Pe 10 octombrie anul acesta PNȚCD aniversează 85 de ani de la înființare. Cu această ocazie vă prezint în acest articol ISTORIA PNȚCD, preluată de pe site-ul oficial al partidului, www.pntcd.eu. O lectură destul de lungă, dar utilă.


LA MULȚI ANI, PNȚCD!

_______________________________________________________

ISTORIA PNȚCD

I. PARTIDUL NAȚIONAL ROMÂN

I.1. Înființare

Începuturile Partidului Naţional Român (PNR) se regăsesc în istoria românilor transilvăneni, în lupta pentru drepturile lor legitime, individuale şi naţionale. Principiile pe care avea să fie mai târziu zidit PNR au fost enunţate de către Simion Bărnuţiu, la Blaj. Astfel, la 5/17 mai 1848, Adunarea Naţională de la Blaj a votat programul politic în 16 „punturi” al poporului român din Transilvania, care a stat la baza programului Partidului Naţional Român, printre care libertatea, egalitatea şi independenţa naţională, independenţa bisericii, asigurarea libertăţii individuale, înfiinţarea de şcoli româneşti de toate gradele ş.a.
Nevoia de închegare a unui partid românesc a fost impusă de încorporarea Transilvaniei la Ungaria (1865) şi de constituirea monarhiei bicefale austro-ungare (1867).
Partidul Naţional Român din Transilvania, exponent al tradiţionalei lupte naţionale, s-a constituit în anul 1869:

  • la 26 ianuarie/7 februarie 1869, fruntaşii politici ai românilor bănăţeni, adunaţi la Timişoara, au întemeiat Partidul Naţional Român din Banat şi Ungaria, au hotărât să participe „activ”, adică şi electoral, la viaţa politică şi au ales în fruntea lor pe Alexandru Mocioni;

  • la 23-24 februarie/7-8 martie 1869, la Miercurea Sibiului s-a ţinut o conferinţă naţională a fruntaşilor politici ai românilor din Transilvania, în cursul căreia s-a constituit Partidul Naţional Român din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelariu, şi s-a adoptat „pasivismul” ca tactică politică, urmând ca partidul să se abţină de a participa la lupta electorală inegală din Austro-Ungaria, dar continuând lupta politică naţională.După nici o lună de la înfiinţarea acestor partide, la 23 martie/3 aprilie 1869, autorităţile au interzis activitatea lor, pe motivul că nu pot exista „partide naţionale” (prima interdicţie a PNR).Câţiva ani mai târziu, la 30 aprilie-2 mai/12-14 mai 1881, cercurile electorale ale românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, întrunite la Sibiu, au hotărât unificarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria cu Partidul Naţional Român din Transilvania într-un singur partid, sub numele de Partidul Naţional Român din Transilvania, care a proclamat ca tactică de luptă politică „activismul”.

    Citiți continuarea aici.


__________________________________________________________

Pentru nefericita situație în care, din păcate, partidul se află de peste 3 ani, în prezent fiind împărțit în 3 aripi, vă invit să parcurgeți o Radiografie a PNȚCD: 2008-2011.

Un comentariu:

  1. [...] Național al lui Maniu cu Partidul Țărănesc al lui Mihalache, la 10 0ctombrie, 1926. PNȚCD – o lecție de istorie pe care membrii PNȚCD ar trebui s-o învețe și s-o țină minte;  Un an de la trecerea la cele veșnice a domnului Ion Diaconescu, Președintele Onoarei [...]

    RăspundețiȘtergere